Archief

Ons repertoire

Wat stond er op de lessenaar?

Een overzicht van 2005 tot nu (de posters zijn gemaakt door Johannes Rustenburg):

 

Immersion

1 Jun 2024 €15 (t/m 12 jaar €10)
Sint Willibrordkerk
Minrebroederstraat 21, Utrecht

Op zaterdag 1 juni om 20u zingen we Immersion. Laat je onderdompelen in een muzikaal klankbad! We nemen je mee door verschillende tijdlagen (van Purcell en Allegri tot Part en Barber) en langs de lange lijnen van Rheinbergers dubbelkorige Cantus Missae naar de spirituele gelaagdheid van Rachmaninov en Schnittke. Graag tot dan!

Kaartjes: ticketkantoor.nl/shop/immersion 

O magnum mysterium

22 Dec 2023 20:30 €17,50
Geertekerk
Utrecht


Kerstconcert
 22 december 2023

Drie dagen voor Kerstmis, op de kortste dag van het jaar, geeft Concerto Cherise in de Geertekerk een kerstconcert. De ‘Quatre motets pour le temps de Noël’ van Poulenc vormen het hart van dit concert: het mysterie, de geboorte, de ster, de blijdschap. Wees welkom je door deze sfeervolle kerstmuziek te laten omringen.

Bestel je tickets hier:
https://www.ticketkantoor.nl/shop/Omagnummysterium

Of koop ze aan de deur van de Geertekerk (betalen met pin of contant):

20.3ou, Geertekerkhof 23, Utrecht

https://www.heirloom.nl

 

Summer light

10 Jun 2023 20:00 €15
Kerkje Blauwkapel
Kapeldwarsweg 21, Utrecht

Na een aarzelende lente laven we ons nu aan het zomerse licht en genieten we van de warmte van de zon, sumer is icumen in! Dat licht is terug te vinden in het programma Summer light, dat Concerto Cherise op 10 juni 2023 ten gehore brengt.

We zingen Byrds ‘Haec dies’, Maurenzio’s madrigaal ‘Gently falls the evening shade’, Macmillans ‘O Radiant Dawn’, Whitacres ‘Lux aurumque’, Jacksons ‘I gaze upon you’, Taveners ‘Mother of God’, Schumanns ‘Ungewisses Licht’, Harris’ ‘Faire is the heaven’ en Woods eveneens dubbelkorige ‘Hail, gladdening light’.

Reincarnations

19 Mrt 2023 16:00 €15
Kerkje Blauwkapel
Kapeldwarsweg 21, Utrecht

Op het programma staat muziek van o.a. Pärt, Barber, Stanford, Bruckner, Taverner, Forrest, Holst, Brahms, Jackson, Macmillan en Lang.

I love my love

12 Nov 2022
Kerkje van Blauwkapel
Kapeldwarsweg 21, Utrecht

Concerto Cherise bezingt de liefde met folksongs uit alle windrichtingen in het Lets, Schots, Argentijns, Georgisch, Cornisch, Noors, Hongaars, Iers, Filipino en Nederlands.

Kom luisteren op zaterdag 12 november 2022 om 20u in het sfeervolle kerkje van Blauwkapel: I love my love, onder leiding van onze nieuwe dirigent Sanda Audere!

Tickets zijn verkrijgbaar via ticketkantoor.nl/shop/ilovemylove 

Salut Printemps

14 Mei 2022 15:00
Het Lichtruim
Planetenplein 2, Bilthoven

Buiten gebeurt het: de natuur ontwaakt, vogels laten zich horen, de wereld krijgt weer kleur. Ook vanbinnen is de levendige energie van de lente voelbaar, als contrast met de donkere wintermaanden die achter ons liggen.

 

Kamerkoor Concerto Cherise zingt Salut Printemps, o.l.v. dirigente Angeliki Ploka en met pianosolo & begeleiding van Felix Justin.

 

Luister naar de lente in ons concertprogramma: impressionistische lichtheid van Debussy, een ‘play of passion’ van Gibbons, levensechte vogelgeluiden in het stuk van Janequin, een zeepbel in de Three Short Elegies van Finzi, verstilde sereniteit bij Ticheli, een uitbundige dageraad van Poulenc en het door Grieg bezongen geheim van de lente.

 

Zaterdag 14 mei, 15u, theater Het Lichtruim, Planetenplein 2, Bilthoven.

Kaartjes via www.ticketkantoor.nl/shop/salutprintemps

Geannuleerd: Magnum Mysterium

11 Dec 2021 20:00 €15 voorverkoop en €17,50 aan de deur
Sint Willibrordkerk
Minrebroederstraat 21, Utrecht

Met de huidige coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk gebleken om het concert Magnum Mysterium doorgang te laten vinden. Het is spijtig, we waren er bijna helemaal klaar voor…

In de prachtige Sint Willibrordkerk in het centrum van Utrecht, brengt kamerkoor Concerto Cherise een kerstconcert onder leiding van Angeliki Ploka.

Middelpunt van het programma vormt het Quatre motets pour le temps de Noël van Francis Poulenc uit 1952: vier 20ste eeuwse miniaturen over het grote mysterie van het kerstverhaal.

 

Hieromheen is een selectie van bijzondere kerstliederen te horen – van 16e eeuwse polyfonie tot het traditionele Catalaanse kerstlied El Cant dels Ocells en daarnaast een aantal 20ste eeuwse parels zoals Bogoróditse Djévo van Arvo Pärt en het wonderlijk ingetogen The Lamb van John Taverner.

Tuin der Lusten

26 Jun 2021 €12,50
Tuin van de Volksuniversiteit
Nieuwegracht 41, Utrecht

Concerto Cherise zingt weer! Tijdens de Open Tuinendag geven we een zonnig midzomerconcert. Zoek een plekje naast de grote vijver of onder een eeuwenoude boom in de prachtige grachtentuin van de Volksuniversiteit en luister naar ons programma vol zwoele zomerse muziek.

De verwondering over de natuur is in ieder stuk goed voelbaar, O Radiant Dawn, Sommerpsalm, The Evening Primrose en Waldesnacht bezingen de stralende dageraad, ontluikende bloemen, de geuren en kleuren van zinderende hitte en de nachtelijke koelte van het bos. Romancero Gitano, doordrenkt van zuiderse duende en poëzie van Federico Garcia Lorca, wordt gloedvol begeleid door gitarist Yiannis Giagourtas, die met Suite Española ook als solist optreedt.

 • Dirigent: Angeliki Ploka
 • Gitaar: Yiannis Giagourtas
 • James MacMillan – Radiant Dawn
 • Mario Castelnuovo-Tedesco – Romancero Gitano N. I, V, VII (koor en gitaar)
 • Isaac Albéniz – Suite Española Op. 47:I, Granada (Serenata) (gitaar)
 • Johannes Brahms – Waldesnacht
 • Benjamin Britten – The Evening Primrose uit The Five Flower Songs
 • Waldemar Åhlén – Sommarpsalm

Een passe-partout van de Open Tuinendag (€ 12,50, inclusief plattegrond en de drie wandelroutes) is alleen nog maar verkrijgbaar bij de Nicolaikerk en bij restaurant Karel V. Kijk voor meer informatie: www.opentuinendagutrecht.nl/kaartverkoop/

Geannuleerd: Magnum mysterium

12 Dec 2020 20:00 € ntb
Sint Willibrordkerk
Minrebroederstraat 21, Utrecht

Dit concert is afgelast vanwege de coronamaatregelen.

In 2010 voerde Concerto Cherise onder leiding van Manoj Kamps al eerder de welbekende Chichester Psalms uit. Nu – 10 jaar later, én in ons derde lustrumjaar – zal dit meesterwerk van Leonard Bernstein naast de Mis in G van Francis Poulenc weer centraal staan in ons decemberprogramma.

 

‘Leonard Bernstein had this goal all his life to bring people together regardless of their religions, origins, generations and aspirations in life. If there would be one piece to make/have someone listen and say here is what Bernstein can do as composer, I believe I would choose the Chichester Psalms.’

Yannick Nézet-Séguin (dirigent van het Philadelphia Orchestra)

Vooral in een jaar als 2020 waarin Covid-19 voor afstand zorgde, maar ook waarin de strijd tegen racisme weer vol onder aandacht is gekomen, lijkt het gepast om juist voor een stuk te kiezen van de hand van iemand die zich zo inzette voor gelijkheid en wederzijds respect. In de getoonzette Hebreeuwse psalmen zijn vrede en vertrouwen het centrale thema. Wij willen graag dit bijzondere jaar – na zo’n lange stille  periode – uitluiden met veel klank in de uitzonderlijke akoestiek van de 27 meter hoge Sint Willibrordkerk.

Wij brengen de kleine versie van dit stuk voor harp, orgel, slagwerk, jongensstem en kamerkoor.

 

 

Geannuleerd: Tuin der Lusten

27 Jun 2020
Fort de Batterijen
Overeindseweg 25, Nieuwegein
Het zomerconcert van 2020 kon niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen maar een selectie van het programma is een jaar later wel uitgevoerd tijdens de Open Tuinendag op 26 juni 2021.
Radiant Dawn – J. MacMillan
Chant des Oiseaux – C. Janequin
Auf dem See – A. Diepenbrock
To be sung of a summer night on the water – F. Delius
Shall I compare thee to a summer ‘s day – N. Lindberg
Romancero Gitano – M. Castelnuovo-Tedesco
Sfogava con le stelle – Monteverdi
The Evening Primrose – B. Britten
Johannus – S. Palmgren

Anthology

15 Feb 2020 16:00
Theresiakerk
Amersfoortseweg 48, Maarn
Anthology: 2020 markeerde ons vijftienjarige bestaan als kamerkoor. We starten het lustrumjaar door over onze schouder te kijken, om te zien wat we in die vijftien jaar gezongen hebben. Een selectie maken was geen sinecure maar mede dankzij de frisse blik van onze gloednieuwe dirigent Angeliki Ploka stond op zaterdag 15 februari deze prachtige muziek op het programma:
Poulenc/Luire, Belle et ressemblante, La blanche neige; Rheinberger/Abendlied; Bruckner/Virga Jesse, Ave Maria; Burleigh/My Lord, what a mornin’; Stenhammer/September; Villette/Hymne à la Vierge; Lindberg/Shall I compare thee to a summer’s day; Rachmaninov/Bogoroditse Devo; Brahms/Es geht ein wehen, Waldesnacht.

Brahms & Beethoven

10 Nov 2019 15:00
Geertekerk
Geertekerkhof 23 3511 XC Utrecht

Brahms & Beethoven

9 Nov 2019 15:00
Dominicuskerk
Spuistraat 12, 1012 TS Amsterdam

In samenwerking met UMA kamerorkest en Vocaal ensemble Frascanti.

Music of Mourning

11 Mei 2019 €10, €15
Pieterskerk
Geertekerkhof 23 3511 XC Utrecht

zaterdag 11 mei 2019: Music of Mourning – Troostrijke poyfonie uit de Renaissance Pieterskerk, Utrecht.

Flyer Meditation
Met dit programma keert Concerto Cherise terug naar de oorsprong van meerstemmige muziek.De beladen Mass for Four Voices van Byrd, het transparante Officium Defunctorum van Victoria, het krachtige Crucifixus van Antonio Lotti en de kalme Hymne Christe qui es lux et dies van Robert White zijn absolute hoogtepunten van de polyfone renaissancemuziek.

  • Directie: Gulian van Nierop

 

Zangers voor Zangers

16 Mrt 2019
Geertekerk
Geertekerkhof 23 3511 XC Utrecht

Deelname aan de de ‘Zangers voor zangers’-dag van de Pieterskerk met o.a. het Monteverdi Kamerkoor, Vocaal Ensemble Coqu, Kamerkoor Venus en het Utrechts Vocaal Ensemble.

 

Méditation

27 Jan 2019 16:00
Geertekerk
Pieterskerkhof 3 3512 JR Utrecht

Flyer Meditation

 • Frank MartinMesse pour double choeur
 • Arvo PärtTe Deum

Concerto Cherise duikt het nieuwe jaar in met het betoverend concert Méditation.

De Mis voor dubbelkoor van de Zwitserse Frank Martin is een van de mooiste koorwerken van de twintigste eeuw. Dit emotionele en zeer persoonlijke werk werd door Martin bijna veertig jaar in een la bewaard en pas in 1963 voor het eerst uitgevoerd: Ik vond het een zaak tussen mijzelf en God.

De achtstemmige a capella compositie is van een zeer hoog muzikaal niveau en vraagt van de zangers veel inlevingsvermogen en grote techniekbeheersing. Het resultaat is een wonderschone, gelaagde mis met zowel extatisch voortstuwende ritmes als lieflijk wiegende passages.

Arvo Pärts Te Deum is een miraculeus werk met een zeer bijzondere bezetting. Het is geschreven voor drie koren: mannenkoor, vrouwenkoor en gemengd koor. Daarnaast strijkorkest, prepareerde piano en tape.
Het Te Deum roept een meditatieve atmosfeer op die naadloos aansluit bij de dubbelkorige mis van Martin maar het grote contrast in harmonie en bezetting zorgt voor een heel andere, indringende luisterervaring.

 • Directie: Arnaud van Gelder
 • Pianobegeleiding: Lineke Lever
 • Met medewerking van het Nederlands Begeleidingsorkest

Deiwos

29 Jun 2018 20:00 €15
Pieterskerk
Pieterskerkhof 3 3512 JR Utrecht

Op vrijdag 29 juni voert Concerto Cherise Deiwos uit: verstilde a-capellamuziek uit de Baltische staten

Met Deiwos brengt Concerto Cherise een programma rond verstilde religiositeit uit de Baltische staten.

Waarin ze het publiek in rijke a-capellamuziek uit het hoge noorden onderdompelt. Naast bekende componisten als Einojuhani Rautavaara en Arvo Pärt komt ook de zeer recent uitgegeven muziek van Ola Gjeilo, Eriks Ešenvalds aan bod, net als de serene kerstliederen van Valentin Silvestrov.

Kaarten zijn te koop op de kaartverkoopsite van de Pieterskerkconcerten

Deiwos Flyer

Mitten wir im Leben sind

14 Jan 2018 15:30 €15
Geertekerk
Geertekerkhof 23 3511 XC Utrecht

In Mitten wir im Leben sind laat Concerto Cherise afwisselend motetten uit de oude en de romantische traditie horen. Bach en Mendelssohn verhalen van de vergankelijkheid van het leven, hulp en troost van God en het verlangen naar Jezus. De overweldigende polyfone muziek laat u de dagelijkse beslommeringen vergeten en neemt u mee de wonderbare wereld van een traditie die nog steeds voortleeft.

Concerto Cherise zingt drie motetten van Johann Sebastian Bach (1685-1750), die hij in opdracht schreef voor begrafenissen en andere gelegenheden. Het motet, dat in de Renaissance naast de mis het belangrijkste muzikale genre was, had in de tijd van Bach aan populariteit ingeboet en gold als ouderwets. Pas in de Romantiek herontdekten een aantal componisten, waaronder Mendelssohn, dit “ouderwetse” werk van Bach en lieten zij zich hierdoor inspireren, om zo hun eigentijdse motetten te schrijven.

Mitten wir im Leben sind

Phantasterei

25 Jun 2017 14:30 €15
Utrechts Centrum voor de Kunsten
Domplein 4, 3512 JC, Utrecht

Droom weg op de zomerse klanken van Concerto Cherise, het koor dat de Duitse Romantiek muzikaal tot leven brengt op 24 juni in de Amstelkerk in Amsterdam en op 25 juni in het UCK in Utrecht.

Op 24 juni en 25 juni 2017 zingt Concerto Cherise Phantasterei, een gloedvol programma vol verzonken steden, verloren liefdes, schemering en zingende nachtegalen. In het programma dat teruggrijpt op de Duitse Romantiek zijn de weergaloze Altrapsodie van Brahms en lichtvoetige Ständchen van Schubert onmisbaar. Cherise begeleidt hierbij samen met pianist Ernst Paul Fuchs de solist Liselot Anne Schiphorst met een mannen- en vrouwenkoor. Daarnaast brengt het koor prachtige op piano begeleide werken ten gehore: Drei Chöre van Max Reger, een weinig uitgevoerde maar indrukwekkende compositie voor piano en koor; het ingetogen Im stillen Friedhof van Hugo Wolf en Drei Gesänge (opus 42) van Johannes Brahms. A capella zing Cherise het Abendlied van Joseph Rheinberger, samen met het minder bekende Morgenlied en de Hymne en daarnaast Pange Lingua en Virga Jesse van Anton Bruckner: magistrale, diepreligieuze motetten met haast symfonische omvang die tot de absolute hoogtepunten uit de negentiende-eeuwse vocale muziek behoren.

Phantasterei

24 Jun 2017 20:00 €15
Amstelkerk
Amstelveld 10, 1017 JD Amsterdam

Droom weg op de zomerse klanken van Concerto Cherise, het koor dat de Duitse Romantiek muzikaal tot leven brengt op 24 juni in de Amstelkerk in Amsterdam en op 25 juni in het UCK in Utrecht.

Op 24 juni en 25 juni 2017 zingt Concerto Cherise Phantasterei, een gloedvol programma vol verzonken steden, verloren liefdes, schemering en zingende nachtegalen. In het programma dat teruggrijpt op de Duitse Romantiek zijn de weergaloze Altrapsodie van Brahms en lichtvoetige Ständchen van Schubert onmisbaar. Cherise begeleidt hierbij samen met pianist Ernst Paul Fuchs de solist Liselot Anne Schiphorst met een mannen- en vrouwenkoor. Daarnaast brengt het koor prachtige op piano begeleide werken ten gehore: Drei Chöre van Max Reger, een weinig uitgevoerde maar indrukwekkende compositie voor piano en koor; het ingetogen Im stillen Friedhof van Hugo Wolf en Drei Gesänge (opus 42) van Johannes Brahms. A capella zing Cherise het Abendlied van Joseph Rheinberger, samen met het minder bekende Morgenlied en de Hymne en daarnaast Pange Lingua en Virga Jesse van Anton Bruckner: magistrale, diepreligieuze motetten met haast symfonische omvang die tot de absolute hoogtepunten uit de negentiende-eeuwse vocale muziek behoren.

Voorprogramma Nederlands Kamerkoor

10 Feb 2017 19:45
Pieterskerk
Pieterskerkhof 5, 3512 JR Utrecht.

Op vrijdag 10 februari zingen we in het voorprogramma van Sacred and profane enkele Engelse stukken.
Meer informatie: https://www.nederlandskamerkoor.nl/concertenreeks/britten-sacred-and-profane/

Let England Shake

21 Jan 2017 20:00 €12,50
Catharinakathedraal
Lange Nieuwstraat 35, 3512 PH Utrecht.

Op zaterdag 21 januari voert Concerto Cherise een concert uit.

Howells – Requiem
Vaughan Williams – Three Shakespeare songs
Recknell – Ozymandias
Barber – Agnus Dei (Adagio for Strings)

Als een kind

9 Jun 2016
Tivoli Vredenburg
Utrecht

als een kind

 

PERSBERICHT

Wereldprimeur tijdens jubileumconcert Concerto Cherise

Concerto Cherise bestaat 10 jaar! In januari 2016 voert zij met trots een aantal jubileumconcerten uit. Hoogtepunt is de wereldprimeur ‘Zo meen ik dat ook jij bent’ van Joost Kleppe, die het speciaal voor het koor componeerde. Kleppe over Concerto Cherise: ‘Ik was erg onder de indruk van dit koor. Zij kunnen meer dan menig ander koor in Nederland.’

Het Utrechtse kamerkoor Concerto Cherise zingt een afwisselend programma vol prikkelende en geheimzinnige muziek met als thema ‘Als een kind’. Het bevat moderne muziek van bijvoorbeeld Petrassi, Cage, Rautavaaraa en Van Leeuwen maar ook ouder werk van Poulenc.

Eerder dit jaar werd Concerto Cherise uitgeroepen tot winnaar van het Grieg Kamerkoor Festival 2015: ‘Concerto Cherise sang with a real sense of performance, which made the audience concentrate, especially in the quiet passages. The choir is of a high artistic standard.’

Beryl Foster (President of the International Grieg Society)

Over Concerto Cherise

Concerto Cherise is een kamerkoor van ambitieuze, ervaren zangers met passie voor muziek. Het is een opvallend jong koor vantwintigers en dertigers die al op vroege leeftijd hun eerste stappen in de zang hebben gezet. Onder leiding van de eveneens jonge dirigent Arnaud van Gelder zingen zij zeer gevarieerde muziek. Ouder werk zoals het ‘Requiem’ van Duruflé, motetten van Bruckner, de ‘Zigeunerlieder’ van Brahms, het ‘Te Deum’ van Charpentier en de ‘Funeral Sentences’ van Purcell behoren tot het repertoire. Daarnaast zingt Concerto Cherise graag moderner werk zoals de ‘Shakespeare Songs’ van Mäntyjärvi en stukken van Veljo Tormis, Petrassi en Evelin Seppar.

Als een kind

17 Jan 2016
Kloosterkerk
Den Haag

als een kind

PERSBERICHT

Wereldprimeur tijdens jubileumconcert Concerto Cherise

Concerto Cherise bestaat 10 jaar! In januari 2016 voert zij met trots een aantal jubileumconcerten uit. Hoogtepunt is de wereldprimeur ‘Zo meen ik dat ook jij bent’ van Joost Kleppe, die het speciaal voor het koor componeerde. Kleppe over Concerto Cherise: ‘Ik was erg onder de indruk van dit koor. Zij kunnen meer dan menig ander koor in Nederland.’

Het Utrechtse kamerkoor Concerto Cherise zingt een afwisselend programma vol prikkelende en geheimzinnige muziek met als thema ‘Als een kind’. Het bevat moderne muziek van bijvoorbeeld Petrassi, Cage, Rautavaaraa en Van Leeuwen maar ook ouder werk van Poulenc.

Eerder dit jaar werd Concerto Cherise uitgeroepen tot winnaar van het Grieg Kamerkoor Festival 2015: ‘Concerto Cherise sang with a real sense of performance, which made the audience concentrate, especially in the quiet passages. The choir is of a high artistic standard.’

Beryl Foster (President of the International Grieg Society)

 

Als een kind

14 Jan 2016
De Duif
Amsterdam

als een kind

 

PERSBERICHT

Wereldprimeur tijdens jubileumconcert Concerto Cherise

Concerto Cherise bestaat 10 jaar! In januari 2016 voert zij met trots een aantal jubileumconcerten uit. Hoogtepunt is de wereldprimeur ‘Zo meen ik dat ook jij bent’ van Joost Kleppe, die het speciaal voor het koor componeerde. Kleppe over Concerto Cherise: ‘Ik was erg onder de indruk van dit koor. Zij kunnen meer dan menig ander koor in Nederland.’

Het Utrechtse kamerkoor Concerto Cherise zingt een afwisselend programma vol prikkelende en geheimzinnige muziek met als thema ‘Als een kind’. Het bevat moderne muziek van bijvoorbeeld Petrassi, Cage, Rautavaaraa en Van Leeuwen maar ook ouder werk van Poulenc.

Eerder dit jaar werd Concerto Cherise uitgeroepen tot winnaar van het Grieg Kamerkoor Festival 2015: ‘Concerto Cherise sang with a real sense of performance, which made the audience concentrate, especially in the quiet passages. The choir is of a high artistic standard.’

Beryl Foster (President of the International Grieg Society)

Over Concerto Cherise

Concerto Cherise is een kamerkoor van ambitieuze, ervaren zangers met passie voor muziek. Het is een opvallend jong koor vantwintigers en dertigers die al op vroege leeftijd hun eerste stappen in de zang hebben gezet. Onder leiding van de eveneens jonge dirigent Arnaud van Gelder zingen zij zeer gevarieerde muziek. Ouder werk zoals het ‘Requiem’ van Duruflé, motetten van Bruckner, de ‘Zigeunerlieder’ van Brahms, het ‘Te Deum’ van Charpentier en de ‘Funeral Sentences’ van Purcell behoren tot het repertoire. Daarnaast zingt Concerto Cherise graag moderner werk zoals de ‘Shakespeare Songs’ van Mäntyjärvi en stukken van Veljo Tormis, Petrassi en Evelin Seppar.

Als een kind (try-out)

18 Dec 2015
Pauluskerk
Breukelen

Concerto Cherise bestaat 10 jaar! In januari 2016 voert zij met trots een aantal jubileumconcerten uit. Voorafgaand hieraan is in Breukelen het try-out concert.

Dag der Kunsten

21 Jun 2015
Zeist

Net als vorig jaar gaan we er weer een mooie dag van maken op Slot Zeist bij de Dag der Kunsten op zondag 21 juni. We treden om 14:45u op in de Spiegelzaal met een programma van 30 minuten vol Baltische en Scandinavische muziek.

Vespers van Rachmaninov

11 Jun 2015 20:00
Pieterskerk
Utrecht

Op zaterdag 11 juni voert Concerto Cherise de Vespers van Rachmaninov uit in de Pieterskerk te Utrecht!

Grieg Festival

23 Mei 2015
Kleine zaal, Oosterpoort
Groningen

Concerto Cherise doet mee aan het Grieg Festival in Groningen. Ons programma is ingeroosterd om 14.30u en bestaat uit de volgende werken:

Tormis – Laulusild
Kuula – Auringon noustessa
Mantyjarvi – 4 Shakespeare songs
Sibelius – Rakastava
Sibelius – Sydemeni laulu
Grieg – To religiose Kor
Stenhammer – September, I Serraillets have

Matthäus Passion

26 Mrt 2015
Utrecht

Bachs Matthäus Passion is voor veel muziekliefhebbers een hoogtepunt in de muziek. Het samenspel van de aria’s, koralen, koorstukken en de teksten uit het evangelie van Matthäus heeft al veel mensen beroerd. Concerto Cherise en Ensemble Esprit zetten een grootse uitvoering neer met een intiem karakter. Veertig zangers en dertig muzikanten verzorgen een bijzondere avond Bach. Het concert start om 19.30 uur in de Geertekerk, bekend om haar sfeer en prachtige akoestiek, in hartje Utrecht.

Concerto Cherise

Concerto Cherise is een kamerkoor van ambitieuze, ervaren zangers met passie voor muziek. Bovendien is het een gemiddeld jong koor. Veel twintigers en dertigers die al op vroege leeftijd hun eerste stappen in de zang zetten. Onder leiding van de eveneens jonge dirigent Arnaud van Gelder zingen zij zeer gevarieerde muziek. Ouder werk zoals het Requiem van Duruflé, motetten van Bruckner, de Zigeunerlieder van Brahms, het Te Deum van Charpentier en de Funeral Sentences van Purcell behoren tot het repertoire. Daarnaast brengt Concerto Cherise ook moderner werk zoals de Shakespeare Songs van Mäntyjärvi en stukken van Veljo Tormis en Evelin Seppar ten gehore. Ook Bach wordt door Concerto Cherise graag uitgevoerd: eerder werden de Johannes Passion en Jesu Meine Freude gezongen.

‘Ik was erg onder de indruk van dit koor, dat ik nog niet kende. Als zij koorwerken zó overtuigend kunnen uitvoeren, dan kunnen zij meer dan menig ander koor in Nederland. Het is ook leuk dat zij gemiddeld jong zijn, en dat er weer een nieuwe generatie goede koorzangers ontstaat.’

Joost Kleppe (componist) over Concerto Cherise

Ensemble Esprit

Esprit betekent geest of ziel. Met hart en ziel musiceren: daar staat Ensemble Esprit voor. Ensemble Esprit presenteerde zich voor het eerst in 1999 met vier concerten met symfonieën van Haydn en Beethoven en het eerste Brandenburgse Concert van Bach. Daarna verzorgde het orkest een aantal met recht succesvol genoemde koorbegeleidingen met de Matthäus Passion van Bach en de Krönungsmesse van Mozart. Het repertoire van Ensemble Esprit groeide sindsdien gestaag met werken van onder anderen Buxtehude, Brahms, Duruflé, Fauré, Händel, Haydn, Mendelssohn, Puccini, Purcell, Schubert en Vivaldi. Naast symfonische concerten en koorbegeleidingen begeleidt Ensemble Esprit ook opera en operette.

‘Bij de ouverture gaf Esprit meteen zijn visitekaartje af: een zorgvuldige intonatie werd gekoppeld aan een mooie, expressieve manier van spelen, groot in het kleine gebaar. Ook het klaaglijke intermezzo halverwege het werk, met z’n vele schrijnende dissonanten, werd heel intens in de klank gezet.’

Ab Weegenaar (dirigent) over Ensemble Esprit

J.S. Bach – Matthaus Passion

 

Noorderlicht

20 Dec 2014
Pieterskerk
Utrecht

Noorderlicht 20 december 2014

Wie ooit in Scandinavië is geweest tijdens de wintermaanden heeft mogelijk een bijzonder schouwspel meegemaakt: de verstillende kleurenpracht van het noorderlicht. Een indrukwekkende kleurenzee, die ontstaat door energie die vrijkomt uit deeltjes afkomstig van de zon. Continu veranderend en volledig in harmonie met de natuur worden alle zintuigen geprikkeld.

Najaar 2014 brengt kamerkoor Concerto Cherise muziek ten gehore van Baltische en Scandinavische componisten. De muziek maakt met haar heldere klanken en bijzondere symfonieën dat de luisteraar zich even waant in het verre noorden, kijkend naar het noorderlicht. Niet voor niets werd in vroeger tijden het noorderlicht ‘het licht dat men kan horen’ genoemd.

Concerto Cherise zingt onder leiding van dirigent Arnaud van Gelder a capella muziek van zowel oudere als hedendaagse componisten. Op het programma staan werken van ondermeer Sibelius, Grieg en Rautavaara. Ook zingt Concerto Cherise een werk van de jonge en veelbelovende Estse componiste Evelin Seppar.

 

Harmonie der sferen

6 Jun 2014 20:15
Pieterskerk
Utrecht

Het programma is opgesteld rondom het stuk Harmony of the Spheres uit 2001 van de hedendaagse Nederlandse componist Joep Franssens op teksten van Spinoza, waar stukken bij zijn uitgezocht die qua muzikale thematiek aansluiten bij de universele, kosmische sfeer die Franssens wil laten horen.

Harmony of the Spheres heeft een meditatieve sfeer. Het gaat thematisch over ruimte en universum en is geschreven op teksten van de Ethica van Spinoza. We zingen de polyfone a capella delen II en IV die gaan over persoonlijke vrijheid en het individu. Franssens schrijft voor dat zijn werk in een grote kerk gezongen dient te worden om het stuk goed tot zijn recht te laten komen. Hij had hierbij de Pieterskerk voor ogen.

Rondom dit stuk worden een aantal andere werken uitgevoerd die er goed op aansluiten:

 • Ear for EAR van John Cage is een apart werk dat niet religieus van aard is maar door zijn vorm, de antifoon uit de kerkelijke traditie, wel goed past binnen het concept van ruimte en universum.
 • Het Requiem van Herbert Howells is een a capella werk waarin een zeer contemplatieve sfeer wordt neergezet. Howells heeft gekozen voor Bijbelse teksten met een hoopvolle boodschap.
 • I Am the True Vine van Arvo Pärt is een compositie op de tekst van Johannes 15, vers 1-14. Pärts doel was om compositorisch eenzelfde structuur neer te zetten als een wijnrank en bovendien de tekstuele metafoor muzikale zeggingskracht te geven.
 • Rig Veda van Gustav Holst is een stuk voor vrouwenkoor en harp met eenzelfde spirituele boodschap als Franssens’ Haromny of the Spheres. Rig Veda is een oude religieuze Hindoe tekst.
 • Verder bevat het programma een intermezzo bestaande uit delen uit de suite voor solo harp van Benjamin Britten.

Follow that Star

21 Dec 2013
Onderwegkerk Blauwkapel
Kapeldwarsweg 21, Utrecht

Kerstconcert 21 december 2013

Een prachtig divers kerstprogramma met kerstwerken van de Nederlandse componisten Sweelinck en Toebosch, een paar motetten van Mendelssohn, A Ceremony of Carols met harp van Britten, een aantal negro spirituals en een paar gearrangeerde zeer bekende en gezellige kerstnummers.

Programma:

 • Mendelssohn – Jauchzet dem Herrn
 • Mendelssohn – Denn er hat seinen Engeln befohlen über dir
 • Mendelssohn – Deutsche Liturgie: Kyrie
 • Mendelssohn – Deutsche Liturgie: Ehre sei Gott
 • Mendelssohn – Deutsche Liturgie: Sanctus
 • Britten – A Ceremony of Carols
 • Sweelinck – Hodie Christus natus est
 • Bartholomew – Little Innocent Lamb
 • Noble Cain – Ezekiel Saw de Wheel
 • Burleigh – My Lord, What a mornin’
 • Halloran – Witness
 • Toebosch – Nu sijt willekome
 • Preatorius – Es ist ein Ros entsprungen
 • Gritton – Follow that Star
 • Gritton – Have yourself a merry little Christmas
 • Coot / Gritton – Santa Claus is coming to town

Ein deutsches Requiem

22 Jun 2013 20:15
Pieterskerk
Utrecht

Een bijzondere uitvoering van een bekend werk: Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms.

Traditioneel wordt dit stuk in grote bezetting uitgevoerd. Het oorspronkelijke stuk is geschreven voor een groot orkest en 200 zangers – een aantal dat vaak niet haalbaar is. In 2010 is door Joachim Linckelmann een kamermuziekversie van dit werk geschreven. Het bijzondere van dit arrangement voor kleine bezetting is dat hiermee het stuk door een kamerkoor in de juiste balans kan worden uitgevoerd. Bovendien zorgt de kleine bezetting voor een transparante uitvoering waarin nuances hoorbaar zijn die anders in het orkestgeweld verloren dreigen te gaan.

Concerto-Cherise-koor-concert-Utrecht-2013

Music from the blissful skies

26 Jan 2013 20:15
Onderwegkerk Blauwkapel
Kapeldwarsweg 21, Utrecht

“Music from the blissful skies” is een programma met gedichten van grote dichters zoals Verlaine en Vondel die op muziek zijn gezet door componisten als Elgar en Brahms en de Nederlanders Diepenbrock en Röntgen.

Vanuit de deelnemers werd een behoefte gevoeld om na een aantal religieuze projecten een wereldlijk programma uit te voeren waarin belangrijke levensthema’s door grote dichters poëtisch zijn verwoord.

Gekozen is voor de volgende werken:

 • “La blanche neige” van Apollinaire op muziek gezet door Poulenc.
 • “A peine défigurée” van Eluard op muziek gezet door Poulenc.
 • “Belle et ressemblante” van Eluard op muziek gezet door Poulenc.
 • “Des pas dans l’allée” van Boukay op muziek gezet door Saint-Saens.
 • “Chanson d’automne” van Verlaine op muziek gezet door Diepenbrock.
 • “Rei der Edelingen” van Vondel op muziek gezet door Röntgen.
 • “Waldesnacht” van Heyse op muziek gezet door Brahms.
 • “Dein Herlein mild” van Heyse op muziek gezet door Brahms.
 • “Es geht ein Wehen” van Heyse op muziek gezet door Brahms.
 • “The blue bird” van Mary E. Coleridge muziek gezet door Stanford.
 • “O happy eyes” van C. Alice Elgar op muziek gezet door Elgar.
 • “Love” van Arthur Maquarie op muziek gezet door Elgar.
 • “My love dwelt in a northern land” van Andrew Lang op muziek gezet door Elgar.
 • “There is sweet music” van Alfred Lord Tennyson op muziek gezet door Elgar.
 • Vier gedichten van Shakespeare op muziek gezet door Mantyjarvi.
 • “Shall I compare thee” van Shakespeare op muziek gezet door Lindberg.

Dag der Kunsten

17 Jun 2012
Zeist

Totentanz van Hugo Distler

Totentanz

4 Mei 2012
Onderwegkerk Blauwkapel
Kapeldwarsweg 21, Utrecht

Totentanz van Hugo Distler en Missa de profunctis van Orlande de Lassus

Minimaal Vocaal

26 Nov 2011
Onderwegkerk Blauwkapel
Kapeldwarsweg 21, Utrecht

Programma:

Robert White – Ad te levavi
William Byrd – O magnum misterium, Ave verum
Thomas Tallis – Salvatro mundi, Sancte deus
Avo Pärt – Magnificat
Gabriel Jackson – O sacrum convivium
Eric Whitacre – Lux aurumque, Water Nights
Pierrre Villette – Three motets, deel I en II

Voorjaarsconcert

26 Jun 2011
Kerkje
Oud Zuilen

Concerto Cherise o.l.v. Arnaud van Gelder
In samenwerking met:
Sebastiaan v.d. Bergh – Cello
Bas Vliegenthart – Contrabas
Wim Wijting – Orgel

Programma:

Bach – Jesu Meine Freude
Schutz – Selig sind
Reinberger – Abendlied
Brahms- Warum ist das Licht gegeben
Bruckner – Ave Maria & Christus factus est (motetten)

Najaarsconcert

27 Nov 2010
St. Willbrordkerk
Utrecht

Programma:

Uit de Renaissance (zestiende eeuw):
Josquin des Prez – Ave Maria, virgo serena
Adriaan Willaert – O magnum mysterium
Clemens non Papa – Magi videntes stellam

Uit de twintigste eeuw:
Francis Poulenc – Quatre motets pour le temps de Noël (1952)
Morten Lauridsen – O magnum mysterium (1994)
Benjamin Britten – A Ceremony of Carols (1942)
Leonard Bernstein – Chichester Psalms (1965)

Johannes Passion

20 Mrt 2010
Wilhelminakerk
Utrecht

Concerto Cherise i.s.m. Nederlands Bachorkest Den Haag
Dirigent: MaNOj Kamps

Evangelist: Guido Groenland
Christus: Wouter Verhage
Sopraan: Kristina Bitenc
Alt: Bernadett Nagy
Tenor: Steven van Gils
Bas: David Greco

Je t’aime

29 Nov 2009
Geertekerk
Utrecht

Concerto Cherise bracht een programma waarin alles wel een keer voorbijkwam. Liefde, lust, natuur of kunst; niets bleef onbezongen. Het koor voerde werken uit van Fauré, Hindemith, Debussy en Saint-Saens.

Es ist nur Einer ewig

18 Apr 2009 20:00
Sint Willibrordkerk
Utrecht

Concerto Cherise belicht in haar nieuwe project twee tijdloze uitersten: het verlies van een dierbare, en tegelijkertijd dankbaarheid voor de schepping. Eeuwige rust, tegenover een altijd waakzame God. Schuldbesef, maar ook vergeving.

Dat deze thema’s van alle tijden zijn, bewijst de veelheid aan componisten wiens muziek in dit programma wordt samengebracht. Muziek uit de vroege Barok van Purcell en Schütz, via grootheden als Bach, Mendelssohn en Reger, tot moderne klanken en een nieuw gevoel van tijdloosheid in de muziek van Kodály en Whitacre.

Programma: Purcell, Schütz, Reger, Bach, Whitacre, Mendelssohn, Kodály

o.l.v. MaNOj Kamps
m.m.v. Herman Mussche, orgel
Caroline Kang, cello

Requiem & Gregoriaanse motetten van Duruflé

8 Jun 2008 15:00
St. Catherinakathedraal
Utrecht

o.l.v. onze vaste dirigent MaNOj Kamps
m.m.v. Wouter van Belle, organist
Yvonne Kok, mezzosopraan
Robert Brouwer, bariton

Kerstnacht

24 Dec 2007
Wilhelminakerk
Utrecht

Programma: Gorecki, Sweelinck, Bruckner, Bach en enkele Christmas Carols

Concert met cd-opname

16 Dec 2007
Hilversum

Festival op Landgoed Oostbroek

22 Sep 2007

Festival op Landgoed Oostbroek, Utrecht.

Programma: Zigeunerlieder van Brahms, Motetten van Bruckner

 

Dag van de Romantische Muziek

12 Aug 2007
Rotterdam

Programma: Zigeunerlieder van Brahms

Funeral Sentences van Purcell, Te Deum van Charpentier

18 Nov 2006
Schillertheater
Utrecht

Programma: Funeral Sentences van Purcell, Te Deum van Charpentier

Funeral Sentences van Purcell, Te Deum van Charpentier

17 Nov 2006
Sint Willibrordkerk
Utrecht

Funeral Sentences van Purcell, Te Deum van Charpentier

Gloria van Vivaldi

1 Jan 2005