Harmonie der sferen

[shop_messages]

Harmonie der sferen

Het programma is opgesteld rondom het stuk Harmony of the Spheres uit 2001 van de hedendaagse Nederlandse componist Joep Franssens op teksten van Spinoza, waar stukken bij zijn uitgezocht die qua muzikale thematiek aansluiten bij de universele, kosmische sfeer die Franssens wil laten horen.

Harmony of the Spheres heeft een meditatieve sfeer. Het gaat thematisch over ruimte en universum en is geschreven op teksten van de Ethica van Spinoza. We zingen de polyfone a capella delen II en IV die gaan over persoonlijke vrijheid en het individu. Franssens schrijft voor dat zijn werk in een grote kerk gezongen dient te worden om het stuk goed tot zijn recht te laten komen. Hij had hierbij de Pieterskerk voor ogen.

Rondom dit stuk worden een aantal andere werken uitgevoerd die er goed op aansluiten:

  • Ear for EAR van John Cage is een apart werk dat niet religieus van aard is maar door zijn vorm, de antifoon uit de kerkelijke traditie, wel goed past binnen het concept van ruimte en universum.
  • Het Requiem van Herbert Howells is een a capella werk waarin een zeer contemplatieve sfeer wordt neergezet. Howells heeft gekozen voor Bijbelse teksten met een hoopvolle boodschap.
  • I Am the True Vine van Arvo Pärt is een compositie op de tekst van Johannes 15, vers 1-14. Pärts doel was om compositorisch eenzelfde structuur neer te zetten als een wijnrank en bovendien de tekstuele metafoor muzikale zeggingskracht te geven.
  • Rig Veda van Gustav Holst is een stuk voor vrouwenkoor en harp met eenzelfde spirituele boodschap als Franssens’ Haromny of the Spheres. Rig Veda is een oude religieuze Hindoe tekst.
  • Verder bevat het programma een intermezzo bestaande uit delen uit de suite voor solo harp van Benjamin Britten.